Léčivé účinky ovoce a kdy jíst ovoce

ovoce    

 

 


 

 

 

 

 

 

 Kdy jíst ovoce, aby dělalo dobře ?

Otevřeme pusu, uděláme chramst a je to… ano, ale ještě pár detailů navíc k tomu.

Zatímco jako děti  jsme ovoce zbožňovali a mohli ho jíst skoro neomezená množství celý den, vlivem pozdější výchovy a nevhodných stravovacích modelů, postupného zanášení organismu, a též ovoce silně chemizovaného z obchodů (na něž jsme měli alergii a několikrát skončili na pohotovosti), jsme se v pubertě od ovoce vzdálili a získali k němu vztah jako k lehce problematickému doplňku stravy.

Stravovací model, který umožňuje jeho bezproblémovou konzumaci, funguje to na ovoce „čisté“, nechemizované, nejlépe vypěstované na vlastní zahradě. Komu ještě stromy neplodí, nebo o zahradě teprve sní, mohou pomoci biopěstitelé, nebo divoký sběr v alejích a starých sadech v okolí.

Základem jedení ovoce je, že nejlépe se tráví po snědení na prázdný žaludek. Nejlépe ráno, ale i jindy během dne, pokud jíte lehce, vegansky a cítíte, že je „cesta volná“. Cesta ovoce trávícím traktem je rychlá, ve srovnání s jinými „hutnějšími“ potravinami. Pokud tedy jíme ovoce ráno a dopoledne, ať už celé, nebo ve formě čerstvých smoothies a šťáv, může splnit svoji úlohu nejlépe. Dodá tělu rychlé živiny a energii, vitamíny, minerály, vodu a radost. Zároveň vymete všechny staré zbytky potravy ze střev z minulých dní. Naváže na sebe při odchodu z těla nepotřebnosti a škodliviny. Detoxikuje organismus, zlepšuje trávící pochody, omlazuje.

Pravý opak se děje, pokud si dáte ovoce třeba po obilninách, luštěninách, mase nebo mléce… Ovoce nemůže procházet tělem ve svém přirozeném tempu, začne kvasit a zahnívat s ostatní potravou, vznikají plyny a tělo se spíše otravuje nežli čistí. Funkce ovoce jako dezertu po jídle je tedy absolutně nevhodná. Občasná výjimka, někde na výletě nebo na návštěvě, kdy nelze odolat ovoci po něčem méně průchozím, člověka samozřejmě nezabije, ale nemělo by to být denně.

Když zavřete čerstvě sklizené ovoce do sklenice (bez vody), může tam vydržet roky a nezkazí se, pouze zfermentuje. Zkuste si podobný pokus udělat s ovocem proloženým ve sklenici kouskem mrtvého těla zvířete a třeba chleba se sýrem. Už třetí den na vás vybafne počátek smrdutého rozkladu, za pár dní odporná hniloba a plísně. Některým hodně zaneseným lidem se sedavým způsobem života nestrávené zašprajcované kusy potravy hnijí v záhybech střev celé týdny (možná měsíce i roky).

Lidská střeva jsou velmi dlouhá, složitá a klikatá. Lidé, kteří se čistili pomocí půstů a vody, objevili v tom, co z jejich střev vycházelo, i hnijící zbytky masa, staré několik měsíců. To je doba, po kterou už maso nejedli, takže stáří masa bylo jasně určitelné. Člověk není masožravec, má na to příliš dlouhá střeva, pomalý proces trávení, a na maso nemá vhodné žaludeční kyseliny jako šelmy. Ve střevech při pokusech o trávení masa vzniká kyselina močová. Již byly dokázány souvislosti s mnoha druhy rakovin a srdečními chorobami. Jaké následky taková dlouhodobá zátěž střev má pro celé tělo (i pro mysl)? Asi takové, jako kdybyste do čistého jezera ponořili skládku toxického odpadu. Naše tělo se skládá převážně z vody. Škodliviny zaplaví celý prostor, dochází k degradaci celého živého systému.

Když budete dodržovat rady, časem zjistíte, že se vaše tělo vyčistí, vyladí, chutě se zjemní, a stačí vám konzumovat méně potravy (ale kvalitnější). Získáte z ní mnohem více živin a energie. Lidé přecpávající se velkými porcemi „pravé české nebo americké stravy“ pravděpodobně hladoví, i když jsou třeba obézní, protože jejich ucpanému tělu chybí důležité živiny. I kdyby je jedli, nemohou je přijmout a využít. Tělo využili jako popelnici, ta je prostě plná, a čeká se jen na to, dokud se to celé nerozpadne.

Ovoce, které by mohlo pomáhat tělesný ekosystém čistit a revitalizovat, musí mít možnost to dělat. Mělo by se tedy konzumovat na prázdný žaludek. V kombinacích s čerstvou (bio) zeleninou nebo lístky a květy rostlin problémy nejsou, funguje to spolu dobře. Vláknina z našich střev odchází snadno a ještě je pročišťuje.

Je-li potřeba něco urychlit, tělo vytvoří jednorázový průjem, a je klid. Je to očista, stejně jako slzení oka, když v něm je něco nechtěného, nebo spuštění instantní rýmy, když se něco dráždivého vdechne nosem. Pokud tedy nastane po dopoledním jedení ovoce nějaký očistný proces (což první týdny bývá pravidlem), můžeme za něj být rádi. Možná nám to právě prodlužuje život a upevňuje zdraví, tělo se detoxikuje.

Změna stravy znamená v první fázi nejprve odstraňovat nastřádaný odpad. Proto první měsíce mohou být náročnější. Nejen kvůli starým zvykům, návykům a chutím, ale i kvůli eliminacím toxinů a nánosů.

JABLKO -  denně, vás udrží od doktora. Přestože jablko obsahuje málo vitamínu C, má antioxidanty a flavony, které podporují aktivitu vitaminu C, což pomáhá snížit riziko rakoviny infarktu a mrtvice.

JAHODY – ochranné ovoce. Jahody mají nejvyšší celkovou sílu antioxidantů mezi ovocem a chrání tělo před onemocněním rakovinou, ucpáním cév volnými radikály.

POMERANČ – nejsladší medicína. Jedením 2-4 pomerančů denně se chráníte před chřipkou, vysokým cholesterolem, ledvinovými kameny a snižuje riziko vzniku rakoviny.

VODNÍ MELOUN – nejchladnější hasič žízně. Skládá se z 92% vody, která je zabalena ve vysoké dávce glutathionu což pomáhá imunitnímu systému. Také obsahují lykopen proti rakovině. Obsahují také vitamín C a draslík.

GUAVA A PAPAYA – nejvyšší cena za vitamín C. Jsou jednoznačnými vítězi v soutěži o obsah vitamínu C.. Guava je také bohatá na vlákninu, která pomáhá při prevenci zácpy. Papaya je bohatá na karoten, ten pomáhá zraku.

 

ANANAS
Účinky : ananas

má vysoký obsah enzymů, hlavně bromelinu. Tyto enzymy pomáhají při uzdravování, zmírňují rozličné záněty a zlepšují trávení. Urychlují spalování tuků a zabraňují tvorbě tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmírňuje otoky. Pomáhá při střevních poruchách a průjmu. Odstraňuje stařecké skvrny. Zvyšuje hladinu bílkovin v celém organizmu. Mimo vitamínu B12 a E poskytuje i ostatní vitamíny, minerální a stopové látky. Nejjednodušší je čerstvý ananas nakrájet na plátky, odříznout slupku a vyříznout uprostřed dřevnatou osu. Druhou možností je nejprve odkrojit konce a následně okrájet slupku. 

Ananas obsahuje hodně draslíku, vápníku, sodíku, velké množství organických kyselin a hodně biotinu, který působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže. Plody ananasovníku obsahují v různé koncentraci také síru, citlivějším osobám proto může konzumace způsobit i bolesti hlavy. Pravděpodobně nejznámější látkou obsaženou v ananasu je enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny, v kombinaci s biotinem významně zlepšuje trávení a tím přispívá k úbytku váhy.

Rovněž jsou známé jeho detoxikační a protizánětlivé účinky. Konzervovaný ananas ztrácí až polovinu všech účinných látek.

 

BANÁN
Účinky :  banan

Díky obsahu tryptofanu je vynikajícím antidepresivem, který má pozitivní vliv na náladu. Ideální pro lidi, kteří potřebují vytrvalost, sílu  a soustředění. Mají vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíku (382mg/100g). Jeden-dva banány zlepší náladu a pomáhají usnout. 

Je škoda vyhazovat  banánové slupky, které obsahují vitamíny B6 a B12, draslík, hořčík, tryptofan zvyšující hladinu serotoninu, hormonu dobré nálady. Proto je dobré banánové slupky bez chemického ošetření trochu povařit ve vodě, aby změkly a potom třeba přidat do smoothie na mixování.

 

Množství : Jezte libovolné množství.

 

TŘEŠNĚ
Účinky : tresne

Obsahují vitamín C a draslík. Ten pomáhá udržovat zdravou pokožku a pravidelný rytmus srdce. Působí preventivně proti dně, odvádějí z těla toxické látky a čistí ledviny. Mají močopudné účinky a pomáhají pročistit organizmus. Nachází se v nich kyselina křemičitá, která blahodárně působí na zpevnění vaziv. Mimo toho obsahují i fosfor, který uklidňuje nervovou soustavu. Třešňové listy se přidávají i do čajových směsí pro jejich močopudné účinky. Koupel v odvaru zmírňuje bolesti kloubů při revmatizmu.

Množství : Jezte libovolné množství. Třešně se stopkou vydrží déle. 

 

RYBÍZ
Účinky : rybiz

Obsažené flavonidy působí proti arterioskleróze, nachlazení a při problémech se střevy. Napomáhají sekreci různých štáv. Jsou bohaté na betakaroten, biotin, vitamín C a E. Zabraňují infekci močových cest. Přinášejí úlevu při zánětech. Výborný zdroj draslíku.

Množství : Jezte libovolné množství, především syrového rybízu. Džusy z černého rybízu často obsahují jen málo ovoce. Proto si řádně přečtěte obal.

 

GRAPEFRIUT
Účinky : grap

Obsahuje vitamín C. Růžový je na něj bohatší než bílý. Mimoto obsahuje betakaroten, jenž se v organizmu mění na vitamín A, který napomáhá zachovat si mládí a chrání nás před infekcemi.  Hořká chuť grepů pochází z látky zvané naringin. Tato látka působí očistně, oživuje, lehce projímá a podporuje látkovou výměnu. Plody obsahují vitamín B, C a jsou velmi šťavnaté. Z grepů se převážně vyrábějí džusy, konzumuje se také oloupaný plod. Pro svoji hořkou chuť nejsou grepy moc oblíbené

Množství : Růžový grapefruit denně pokryje denní dávku vitamínu C.

 

HROZNY
Účinky : hrozno

Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec. Hrozny obsahují kyselinu listovou, barviva, minerální látky a stopové prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, který pomáhá organizmu nejen při odstraňování odpadních látek, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá i jasnému myšlení. Vlákniny, které jsou ve slupkách hroznů, podporují činnost střev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a ledvinových kamenech. Dodává množství antioxidantů. Šťáva se používá při léčbě chorob, které vznikají hromaděním toxinů v těle. Působí močopudně a žlučopudně, mírně prohání. Protože mají hrozny močopudný účinek, pomáhají z těla vyplavovat škodlivé látky. Snižují kyselost žaludečních štáv. Výhodou hlavně pro podzimní dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se změnami počasí, je, že hrozny zmírňují únavu a deprese. Pro svou výživovou hodnotu jsou doslova energetickou bombou.

 

HRUŠKA
  
Účinky : hruska

Obsahuje mimo vitamínů hlavně vápník, fosfor a lehce stravitené cukry. Mají antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v kombinaci s ovesnými vločkami. Plody nebo šťáva se používají v lidovém léčitelství při obezitě, močových kamenech, vysokém krevním tlaku. Vařené a pečené se používají proti kašli a na záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům. Hrušky pročišťují střeva, odstraňují zácpu a jiné poruchy trávení. Některé odrůdy obsahují v dužině drobná zrníčka, která lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku, pokud se jedí syrová, způsobují těžkosti. Plané hrušky mají léčivější účinky, než hrušky ušlechtilé.

Množství : Když občas sníme hrušku, pozitivně si  tím stimulujeme lepší náladu.

 

JABLKO
Účinky : jablko

Jablka téměř neobsahují bílkoviny, mají však vysoký obsah vody, málo sacharidů a ve slupce nepatrné množství vody. Mimořádně jsou bohatá na vitamíny a stopové prvky.

Jablka mají vysoký obsah draslíku. Jablko obsahuje až 30% vlákniny. Regenerují a očišťují organizmus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jsou účinná  při bolestech hlavy a závratích. Pomáhají proti průjmu i zácpě. Proti průjmu pomáhajú sladká jablka, při zácpě zase kyselá, která povzbuzují činnost střev. Jsou osvědčeným prostředkem při těžkostech s klouby. Podporují odolnost proti chorobám. Jablka působí jako vynikající omlazovací kúra. Ze slupky a dužiny, které chrání jaderník, se v lidském organizmu uvolňují látky s léčivým i preventivním účinkem. Odvar z jabloňových květů má uklidňující účinky a zmírňuje záchvaty kašle. Při chřipce a kašli se osvědčilo pití šťávy z jablek. Jemně nastrouhané jablko i se slupkou konzumované večer váže ve střevech toxické látky. jablka, ale také hrušky rozhodně neloupejte. Volné radikály totiž mají nezanedbatelný podíl na vzniku rakoviny i srdečně-cévních chorob. Neloupaná jablka a hrušky jsou tak prevencí proti rakovině. Nejde ale o jediné potraviny, které můžete doslova sníst i s jejich obalem.

Množství : Víceré výzkumy potvrdily, že konzumace jednoho jablka ráno a večer výborně regeneruje a očišťuje organizmus.

 

JAHODY
Účinky : jahoda

Obsahují mangan, který účinkuje jako afrodiziakum. Také urychľují látkovou výměnu a dodávají vitamíny E a C, které vážou volné radikály. Jsou tradičním diuretikem a přinášejí úlevu při revmatizmu a dně.

Množství : Stačí jíst 20dkg denně v době sezóny, dají se již koupit i mimo ni..

 

MERUŇKY
Účinky : merunka

Obsahují kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten, které brzdí procesy stárnutí a ulehčují regeneraci buněk. Zlepšují náladu a odstraňují únavu a poruchy soustředění. Podporují imunitní systém buněk a chrání je před vlivem volných radikálů. Urychlují tvorbu buněk. Pomáhají regulovat krevní tlak. Mají vysoký obsah rozpustné vlákniny. Jsou výborným zdrojem železa. Mají příznivý vliv na sliznici plic silných kuřáků.

Množství : Čerstvé, nebo sušené meruňky jezte libovolně. Pecky ale ne! Už tři plody obsahují karoteny v množství poloviční denní potřeby dospělého člověka. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo 20% denního příjmu draslíku, ženám více než 10% železa a mužům téměř 20%.

Upozornění : Meruňkové pecky obsahují hořký amygdalin a jsou jedovaté. Ani těhotné ženy by pro vysoký obsah mědi neměly konzumovat mnoho meruněk. U některých náchylných lidí mohou meruňky vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.

 

OŘECHY
Účinky : orech

Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem draslíku, magnezia, zinku, mědi, selenu a kyseliny folové. Uklidňují a mají pozitivní vliv na mozek. Loupané ztrácejí mnoho výživných vlastností.

 

POMERANČE
Účinky : pomeranc

Vitamíny a selen posilují obranyschopnost organizmu. Kalium a magnezium organizmus pročišťují. Jsou zdrojem vitamínu C. Mají protirakovinové účinky. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a posilují krevní vlásečnice. 

Co ale nikdy neloupejte, je bílá houbovitá tkáň pod slupkou z pomeranče či citronu. V té totiž najdete hodně flavonoidů, které rovněž patří mezi účinné bojovníky s volnými radikály. Dokážou eliminovat vznik nádorů. Bílou tkáň můžete jíst bez ohledu na to, jestli byl plod chemicky ošetřen nebo nikoli.

Je škoda vyhazovat i banánové slupky, které obsahují vitamíny B6 a B12, draslík, hořčík, tryptofan zvyšující hladinu serotoninu, hormonu dobré nálady. Proto je dobré banánové slupky bez chemického ošetření trochu povařit ve vodě, aby změkly a potom třeba přidat do smoothie na mixování.

 

Množství : Pomeranče v jakémkoli množství podporují odolnost proti chorobám. Výzkumem se zjistilo, že lidem kteří jedli denně 100g citrusového ovoce se snížilo riziko rakoviny. Čerstvě vytlačená šťáva má vysoký obsah vitamínu C, draslíku a kyseliny listové.

 

ŠVESTKY

Účinky : svestka

Ideální spojení vápníku a fosforu působí blahodárně na posílení kostí a pomáhá trávení.

Sušené švestky jsou známy svým laxativním účinkem a poskytují užitečné množství vlákniny a železa.

 

Z E L E N I N A

česnek

 

cesnek

Povzbuzuje imunitní buňky k rychlejšímu dělení a vyšší aktivitě. Má protibakteriální účinky a po staletí se využívá jako lék proti rýmě, při zánětu krku, kašli a dýchacích potížích. Napomáhá vykašlávání. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje volný průtok krve. Snižuje vysoký krevní tlak. Snižuje hladinu cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.

Nejen samotný česnek je plný výživných látek, ale i jeho slupka prospívá lidskému organismu.

Ve slupce se nacházejí unikátní léčivé látky. Jednou z nich je bioflavonoid quercetin. Patří mezi vitaminy P, má vliv na zpomalování stárnutí, posiluje regeneraci tkání a také chrání tělo před toxiny. Konzumovat bychom tedy pravidelně měli nejen česnek, ale i jeho slupku!

Aby však slupka plnila svůj účel, neměla by být poškozena škůdci. Měla by být čistá a lesklá. Slupku vysušte a pak rozemelte na prášek pomocí mlýnku na kávu. Prášek dejte do skleněné nádoby s uzavíratelným víkem. Následně si můžete dělat zdraví prospěšný extrakt. Jednu plnou lžíci zalijte 250 ml vroucí vody, přikryjte a nechte přes noc.

Během dne pak pijte připravený nápoj. Dělejte tak po dobu jednoho měsíce. Dejte si přestávku 10 dní a opakujte. Tento nápoj normalizuje fungování ledvin, srdce, zvýší imunitu a odstraní z těla škodlivé látky.

Množství :

Aspoň jeden stroužek denně. Účinek 1-2 stroužků česneku denně na zdravotní stav srdce je zjevný po několika týdnech. Používá sa v kloktadlech a čajích. Při bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži. Vatový tampón napuštěný česnekovým olejem a vložený do ucha je starý lék proti zánětu.

 

BROKOLICE

Účinky :brokolice

Aktivizuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitamínů C a E. Je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.

Množství :

Jezte jednou týdně 20 dkg v páře povařené brokolice s česnekem. Asi 1-3 dávky brokolice po 170 g týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny. Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto lidé , kteří jedí brokolici víc jak 2-3x týdně, by měli konzumovat potraviny s vyšším obsahem jódu.

 

CIBULE

Účinky : cibule

allicin snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky. Švýcarští vědci zistili, že je výbornou prevencí proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku potřebného na stavbu kostí, vitamíny B,C, A i E.

Množství : čím víc, tím lépe. Doporučuje se jíst syrová. Musí se jíst jen čerstvá, protože po rozkrájení se po 24 hodinách  stává toxickou.

Výzkumy doporučují sníst denně 60 g.

 

Prostředek proti chřipce :

cibuli nasekáme a uvaříme se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.
Na všechny respirační infekce :

připravte šťávu z nasekané syrové cibule, pokapejte ji medem a nechte stát přes noc. Užívejte každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.

Opar rtu :

léčíme tak, že na postižené místo přikládáme plátek syrové cibule.

Rýma :

předcházíme tak, že do nosu vkládáme tampóny namočené v cibulové šťávě.

Bolesti krku :

zmírní zábal z jemně nasekané cibule.

Hnisající rány : potřeme obvaz kašičkou z cibule a přiložíme na postižené místo. 

ČERVENÁ ŘEPA

Účinky :cervena repa

Zmírňuje infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Vařená obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu. Je součástí diet při onemocněních jater a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinky. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácné minerální a lipotropní látky. Obsahuje jód, kobalt a doporučuje se při odtučňovacích kúrách, onemocněních jater a ledvin. Je výživná, posiluje organizmus, pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení.

Množství : Přidáváme ji do salátů, jíme nastrouhanou a šťávu masírujeme do vlasů. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Doporučuje se roční spotřeba  3 kg. Pozor! Více jak 100ml šťávy může vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je ji třeba zpočátku míchat s mrkvovou šťávou.

 

FENYKL

 

Účinky :fenykl

Obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávení a má uklidňující vliv na nervovou soustavu. Fenykl je znám svou schopností uvolnit zastavené větry a pomoci při plynatosti. Semena fenyklu mají protispasmatický účinek, zmírňují žaludeční křeče. Je bohatým zdrojem draslíku. Pro lidi s oblibou jídel s fenyklem  může zvýšený příjem draslíku pomoci redukovat vysoký krevní tlak. Je důležitou součástí dětských čajů. Velmi příznivě působí proti bolení bříška u kojenců.

Množství : Stonky a listy jezte v neomezeném množství. 200gramová vařená porce nahradí 20-30% denní potřeby draslíku u dospělého člověka. Doporučuje se maximálně jedna čajová lžička semen fenyklu denně. Nedoporučuje se konzumovat semena po dobu těhotenství.

 

ZELÍ

Účinky : zeli

Rostlinné látky a vitamín C předcházejí rakovině. Balastní látky regulují zažívání a povzbuzují líná střeva. Kysané zelí pomáhá při pocitu plnosti, pálení žáhy a krkání. Šťáva z čerstvého zelí léčí žaludeční vředy, dvanácterník a choroby tlustého střeva. Šťáva ze zelných listů zmírňuje záněty, působí dezinfekčně a odvádí škodlivé látky přes kůži. Acetylchlorin, který obsahuje, působí při depresích. Obsahuje antioxidanty a jiné látky zlepšující odolnost proti chorobám. Zásobárna vitamínu C, která posiluje imunitu. Nevylévejte šťávu ze zelí, ale vypijte ji. Není lepší způsob, jak si pročistit krev, játra a ledviny. Protože je kůže zrcadlem stavu vnitřních orgánů, takové vnitřní gruntování je k nezaplacení. Vaše pokožka vám za něj poděkuje, nehledě k tomu, že vláknina ze zelí důkladně pročistí i každý záhyb vašich střev.

Množství :  1/4 hlávky pokryje 1/5 denní potřeby vitamínu C. Vnější listy a košťál je třeba pro zvýšený obsah nitrátů a olova odstranit. Obklady z čerstvých listů zmírňují bolesti svalů, hlavy, močového mechýře a léčí kožní choroby. Pri žaludečních potížích je třeba nejméně měsíc pít 5-6 skleniček šťávy denně, asi hodinu před jídlem.

 

KUKUŘICE
Účinky : kukurice

Vysoký obsah manganu působí proti stresu, svalovým křečím a srdeční arytmii. Železo pomáhá proti chudokrevnosti.

Množství : Je bohatým zdrojem energie – je v ní mnoho uhlohydrátů a bílkovin. 100g pokryje téměř polovinu denní potřeby železa.

 

MRKEV

Účinky : mrkev

snižuje cholesterol, předchází zácpě, pomáhá při kožních chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chrání zrak. Snižuje riziko rakoviny plic. Jednoduchý způsob, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikající regenerační potravinou když se člověk cítí vyčerpaný, nebo se zotavuje. Mrkev je bohatá na vitamíny A, B a C, betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík. Další zeleninou, kterou byste neměli zbavovat slupky je mrkev. V její tenké vnější vrstvě, jíž máme ve zvyku oškrabovat, se totiž nachází až 80 % polyfenolů, opět látek z kategorie antioxidantů. Jedná se o další rytíře v boji s rakovinou a jinými civilizačními chorobami. Vhodné je proto mrkev dobře očistit tvrdším kartáčkem pod tekoucí vodou.

Množství : Každý den jezte 2 mrkve nebo vypijte pohár čerstvé šťávy. Půst s mrkvovou šťávou v průběhu 1 anebo 2 dní je velkou detoxikační terapií pro játra. Víc vitamínu A – karotenu se uvolňuje ze zpracované mrkve než při jezení v syrovém stavu. Při strouhání to je 36%, při rychlé tepelné úpravě až 60%, při jezení celé syrové mrkve jen 5%. Do čerstvé mrkvové šťávy vmíchejte i lžičku panenského olivového oleje, díky němu se karoten v těle lépe využije.

 

PAPRIKA
Účinky : paprika

Vitamín C neutralizuje volné radikály a posiluje obranyschopnost organizmu. Přírodní látka kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího traktu. Betakaroten posiluje buňky, brzdí proces stárnutí a chrání před škodlivým vlivem slunce na pokožku.

Množství : Pro vysoký obsah vitamínu C se doporučuje jíst ji preventivně při nachlazení. Jedna středně velká paprika pokryje dvoj až trojnásobek denní potřeby dospělého člověka. Vitamín C se z papriky nevytrácí ani zahříváním, ani pečením. Červená paprika obsahuje 9x více betakarotenu a 2x více vitamínu C, než paprika zelená.

 

Kryštof Kolumbus chtěl ušetřit. Nahradil drahý pepř chilli papričkami a nevědomky způsobil revoluci v oboru chilli papričky a zdraví.
Chilli papričky -

obsahují látku zvanou kapsaicin, která dává papričkám jejich charakteristický mírně až intenzivně pálivý výraz.
Je libo extra pálivá chilli paprička pro zdraví? Vyberte si tu, která má sytější barvu, protože ta obsahuje více kapsaicinu.
Kapsaicin je jedna z hlavních složek účinná pro zdraví, ale i pálivost.
Mezi nejžhavější odrůdy patří Habanero a Scotch Bonnet papriky. Ochutnejte je a poznáte, co znamená heslo – Chilli papričky a zdraví – Čilichilli koření.
Kapsaicin je studován ve spojitosti s kloubními problémy, vysokým cholesterolem, lupenkou a cukrovkou.

Snížení cholesterolu přírodní cestou

Pálivé chilli papričky snižují hladinu cholesterolu v krvi, hladinu triglyceridů a agregaci krevních destiček. Zároveň zvyšují schopnost těla rozpouštět fibrin, což je látka způsobující tvorbou krevních sraženin.

Kultury, kde se feferonky používají ve velké míře mají mnohem menší výskyt srdečního infarktu, cévní mozkové příhody a plicní embolie.
Kořeňte si jídlo chilli papričkami. Získáte jednu z nejsilnějších potravinových zbraní na planetě zemi.
Zánět dutin
S využitím chilli se zánět dutin stane banalitou.
Kapsaicin totiž nepřímo působí na hlen – podporuje odtok hlenu z nosní dutiny a ulehčuje odkašlávat.
Rakovina prostaty
Studie zveřejněná 15. března 2006 v Cancer Research.
„Kapsaicin způsobuje programovou smrt obou základních typů buněk při rakovině prostaty.“
Dávka účinná pro pokusná zvířata byla 400 mg kapsaicinu, třikrát týdně.
Chilli papričky, které u nás konzumujeme obsahují asi čtvrt procenta kapsaicinu.
Abychom do sebe dostali účinnou dávku, museli bychom sníst každý den jednu chilli papričku. A to není nereálné.
Žaludeční vředy
Chilli papričky mají zlou pověst v souvislosti s žaludečními vředy. Vše je jinak. Nejen, že žaludeční vředy nezpůsobují, ony mu dokonce zabraňují.
Zabíjejí bakterie, které nevědomky sníme v potravě.
Hubnutí
Konzumací chilli papriček rozpohybujete v těle proces zvaný termogeneze, čímž tělo začne produkovat větší teplo, což se pro nás rovná více vydané energie a z toho plyne úbytek nežádoucího tuku, protože ten se nejefektivněji spaluje v klidu, když ležíte na kanapi. A to jako fakt, to si srandu nedělám.
Takže ten, kdo nechce cvičit, bude sedět na pohovce a místo brambůrek se začne cpát chillim. Trošku drastická metoda, ale určitě bude fungovat.
Cukrovka
Tradááá, stačí jedna pálivá potvůrka a máte půl problému vyřešeno.
Přidávejte pravidelně jednu chilli papričku do jídla a sledujte ten zázrak. Klesne vám hladina krevního cukru a je dokonce možné, že vám vysadí i léky. Teda aspoň to tvrdí australští vědci z Clinical Nutrition, kteří tuto informaci publikovali v roce 2006 v Amercian Journal. Tak jim zkusíme věřit.
Kromě kapsaicinu, chilli obsahuje antioxidanty včetně vitamínu C a karotenoidů, což může rovněž přispět ke zlepšení regulace inzulínu.
Takže prozatím si pamatujte jednu důležitou věc. Do každého jídla přidejte špetku chilli.
Vaše tělo bude potřebovat menší dávky inzulinu, a bude jej efektivněji využívat.

Pokud přeberete a z pusy vám šlehají plameny, nevolejte hned hasiče, ale napijte se mléka. Bílkovina zvaná kasein vám pomůže uhasit oheň.

 

PETRŽEL

Účinky : petrzel

Petržel je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti. Vitamín C posiluje imunitní systém a povzbuzuje chuť k jídlu. Povzbuzuje činnost jater a pomáhá při dně. Je užitečným zdrojem vápníku. Pomáhá organizmu zbavit sa nadměrné tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dýmu.

Množství : 100g obsahuje 170mg vitamínu C. Doporučuje se používat jako koření. Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou. Odvar ze semen uvoľňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy, migrény a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé petrželové natě odstraňuje v dechu zápach po cibuli a česneku.

 

PÓR

Účinky :porek

Působí proti nadýmání a pocitu plnosti, žlučovým kamenům a nechutenství. Obsahuje množství vitamínu E, karotenů, železa a syrový obsahuje kyselinu listovou, vitamín C a B1. Tak jako cibule a česnek, i pór je mimořádně antiseptický a pomáhá chránit srdce a artérie před arteriosklerózou a vysokému krevnímu tlaku.

Množství : Pórový odvar se lehce připravuje a je vynikající na nahrazení úbytku minerálů po dobu nevolnosti a při průjmu. Jednoduše povařte 8-10 pórů ve 2-3litrech vody asi 1-2hodiny.

Pórový sirup je účinný prostředek na plicní infekce. Uvařte několik pórů ve vodě, a když změknou, extrahujte šťávu protlačením přes gázu. Přidejte med a pravidelně užívejte.

 

RAJČATA

Účinky : rajcata

Povzbuzují apetit a zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech. Kalium snižuje krevní tlak. Mimo srdečně-cévních chorob pomáhá při léčení různých poruch trávení. Slouží jako odvodňovací prostředek. Rajčata obsahují antioxidanty, množství vitamínu E, vitamín C a betakaroten. Název rajská jablka skutečně sedí. Tuhle zeleninu byste si měli dopřávat pravidelně, jde opravdu o rajský plod. Obsahuje totiž hodně beta-karotenu. Provitamin A je rytířem, chránícím vaši pokožku, díky němu navíc kůže získává zlatohnědou barvu. Velké množství lykopenu (další karotenoid) v rajčatech výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny a omlazuje organismus – pomáhá kůži vyrovnat se s UV zářením, snižuje cholesterol, podporuje imunitu.

Rajčata jsou bohužel náchylná na houbová onemocnění. Při prvních náznacích, které se projevují především za deštivého počasí, je třeba odstraňovat a likvidovat napadené části. Nečekejte, až list zcela „seschne“, odstraňte ho, jakmile se na něm objeví žluté nebo hnědé skvrny. Generacemi ověřené hnojivo pro plodovou zeleninu je ve vodě zkvašený a poté vydatně naředěný zkvašený drůbeží trus.

  • Ideální prevencí je pak pěstování rajčat pod stříškou či u jižní stěny domu, kde na ně neprší. V posledních suchých létech však problémů s houbovými onemocněními ubývá. Neprší ani ve skleníku, ovšem musí v něm dostatečně proudit čerstvý vzduch, jinak se v něm plíseň snadno rozvine.
  • Rostliny při zálivce nikdy nekropte na listy, to houbové nákaze svědčí. Pokud je rostlina příliš hustě olistěná, spodní listy otrhejte, aby ji ovíval čerstvý vzduch. Nesmí se dotýkat vlhkého substrátu.

Množství : Jezte libovolně. I rajčatový protlak je bohatý na karoteny a vitamín E. Jeden pohár protlaku chrání před rozličnými chorobami, hlavně před nachlazením. Preventivně pijte 1 pohár rajčatové šťávy  3x denně po dobu 3-4 týdnů.

 

ŘEDKVIČKA
Účinky : redkvicka

Pomáhá při prevenci rakovinových onemocnění. Éterické oleje podporují tvorbu žluči a urychlují zažívací proces. Používá se při léčení onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek. Obsahuje vitamíny C a B.

Množství : Doporučuje se jíst syrová. Doporučená dávka je 1-2 kg ročně.

 

SALÁT

Účinky : salat

Kyselina listová a vitamín B zlepšují činnost mozku, paměť, koncentraci a spánek. Je tradičním prostředkem na povzbuzení trávení a činnost jater. Má uklidňující účinky.

Množství : Denně snězte 150g s rajčaty a bylinkami. Když chceme získat co nejvíce živin, vybíráme salát který má víc větších, zelených listů. Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listy rychle ztrácejí vitamín C a kyselinu listovou. Salát ráda konzumují i malá domácí zvířata.

 

CHŘEST
Účinky : chrest

Výhonky jsou bohaté na vitamín C a mají mimořádně vysoký obsah vitamínu E, který zlepšuje zrakovou ostrost a potlačují projevy stárnutí pokožky, problémy se srdcem, zvyšují libido a účinně chrání buňky pred útoky volných radikálů. Podzemní kořenová část vytahuje z půdy množství účinných látek, především provitamín A. Je bohatý na vitamíny skupiny B a obsahuje velké množství kyseliny listové. Mimo toho obsahuje hodně draslíku a zinku. Chřest patří k nejlepším omlazovacím prostředkům v přírodě. Posiluje imunitní systém a chrání před záněty. Aktivuje tvorbu hormonu štěstí a pomáhá při poruchách spánku. O chřestu sa zároveň říká, že upravuje vysoký krevní tlak, podporuje činnost srdce a ledvin. Pomáhá při uvolňování nervového napětí.

Množství : Chřest je jako stvořený pro různé diety, neboť obsahuje velmi málo kalorií (na 100g jen 18kalorií). Je též bohatý na vlákniny, které mají blahodárný vliv na střeva. Když zkonzumujete 250g, pokryjete celodenní potřebu vitamínu C. Chřestovou sezónu bychom měli využít na chřestovou kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týdnu (denně zkonzumovat 200g chřestu) se budeme cítit svěží a vitální.

Jak správně vařit chřest : nejprve odřežeme dřevnatou spodní část a chřest oloupeme (postupujeme vždy od hlavičky dolů). Aby nezčernal, namočíme ho do studené vody. Před vařením ho svážeme po 6-10 kusech a postavíme do hrnce s osolenou vodou  hlávkami nahoru. Stačí když bude ve vodě jen do poloviny, křehké hlávky se uvaří v páře. Vaříme 10 – 15 minut.

 

ŠPENÁT
Účinky : spenat

Betakaroten a vitamín E zachytávají volné radikály. Kalium snižuje krevní tlak a magnézium působí proti svalovým křečím. Může ochránit před degenerací zraku. Je užitečným zdrojem železa. Mimo toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápník a kyselinu šťavelovou, která váže vápník, takže při větší spotřebě je třeba dávat pozor, aby se organizmus neochudil o tento minerál.

Množství : 200g pokrývá polovinu denní potřeby kalia. Mražený špenát si uchovává více živin než zvadlý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržuje podstatné množství živin mimo kyseliny listové. Lidé postižení dnou, nebo ti co mají ledvinové kameny, by se měli špenátu vyhýbat pro jeho vysoký obsah oxalátů.

Jak správně vařit špenát : dobře umyté, očištěné lístky dáme do hrnce, který uzavřeme pokličkou, a na mírném ohni minutu-dvě spaříme. Není třeba ho podlévat vodou, stačí mu vlhkost, která se uvolní z lístků. Uvařené listy pokrájíme nahrubo. Dáme na pánev s na tukem smaženou cibulkou, solí, pepřem a kmínem, dusíme pod pokličkou do vydušení větší části vody a dle potřeby přidáme česnek, nebo rozklepnuté vejce..Dochutíme muškátovým květem..

 

ZÁZVOR
Účinky : zazvor

Je klasickým léčebným prostředkem při rýmě, chřípce a kašli. Osvěžující čaj připravený z čerstvého kořene pomáhá vylučovat hleny a posiluje žaludek. Horký zázvorový čaj pomáhá při zimnici, obklady prinášejí úlevu při zánětu nosních dutin, při zánětu průdušek a při jiných plicních těžkostech.

Množství : Vatový tampón namočený v zázvorovém odvaru přináší úlevu při bolestech ucha. Přiložený na pokožku zvyšuje prokrvení, a tak zmírňuje bolesti způsobené chřipkou.

 

CELER
Účinky :celer

Je to nejen známá zelenina, ale i důležitá léčivá rostlina. Používají se všechny části včetně semen. Nať je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná jako potravinový doplněk pro nemocné cukrovkou. Éterické oleje a sedanolid mají povzbuzující účinek na zažívací orgány. Betakaroten neutralizuje volné radikály. Kalium reguluje krevní tlak a krevní oběh. Zbavuje pocitu stresu. Díky bohatému obsahu draslíku uklidňuje nervy a zlepšuje subjektivní stav. Naťový je lepší než kořenový. Je vynikající složkou redukční diety.

Množství : 150g pokrývá 1/4 denní potřeby kalia. Najlepší je ho jíst syrový, např. strouhaný v salátech. Celerové listy se dají dobře sušit a dlouho si uchovávají svou vůni.

 

BRAMBORY

Účinky :

 

599d2fbda3daf-985[1]

Pokud chcete použít brambory k léčení, můžete je buď najemno nastrouhat a využít tímto způsobem k obkladům i ke konzumaci. Na mnoho potíží stačí bramborová šťáva, kterou získáte vylisováním nebo v jakémkoli odšťavňovači. Některé recepty také počítají s naložením kousků brambor do vody přes noc.

Použití šťávy z brambor

Velmi významné je použití šťávy z brambor při žaludečních a střevních potížích. Šťáva totiž působí i proti žaludečním vředům a hojí také zánět střev. Pro tento účel popíjíme 3x denně 1dl šťávy. Brambory obsahují hodně draslíku. Při pravidelném popíjení šťávy dojde k mírnému poklesu krevního tlaku. Ti, kdo mají příliš nízký tlak, by si proto měli dát pozor. Nevhodná je šťáva z brambor pro ty, kdo mají draslíku nadbytek. Například pro lidi s nemocnými ledvinami. I tito lidé ale mohou používat bramborovou šťávu jako kloktadlo. Její protizánětlivé účinky působí v ústní dutině na afty či paradentózu. Z bramborové šťávy si můžete připravit také nápoj na podporu imunity. Přidáte ještě šťávu z červené řepy, trochu rakytníkové šťávy a trochu citronové šťávy.

Použití nastrouhaných brambor

Nastrouhané brambory se hodí jako obklad na různé ekzémy, akné a konečně také jako hydratující pleťová maska. Necháváme působit zhruba 25 minut. Brambora je účinná i při popáleninách. Pro léčebné účely bychom měli postup opakovat alespoň třikrát týdně.

Někteří doporučují i konzumaci syrových nastrouhaných brambor ráno na lačno při zánětech střev. V některých případech se tak uklidní i vleklé a obtížné záněty. Pacienti s Crohnovou chorobou by tedy měli zbystřit a buď šťávu nebo nastrouhaný brambor vyzkoušet.

Použití vařených brambor

V některých případech se doporučuje použít uvařenou a rozmačkanou bramboru. Například na ječné zrno by se měla přiložit brambora ve slupce zabalená do kapesníku. Její teplota by měla být co nejvyšší – co snesete. Nechat přiložené asi 15 minut. Bramborové obklady z vařených brambor se dají použít i pro různé hojivé masky. Pokud uvaříme dvě brambory ve slupce, přidáme lžíci kukuřičné mouky, dvě lžíce mléka a malou lžičku citronové šťávy, vše rozmačkáte, získáte dobrý prostředek na zjemnění popraskané kůže. Zabalte ruce či nohy do igelitu a nechte působit asi 20 minut. Pak důkladně omyjte a ošetřete krémem.

Množství : 100g brambor = 70 kalorií. Pokud se brambory vaří (v páře nejlépe) nebo pečou ve slupce, zachovávají si mnoho ze své výživové hodnoty a jsou i lehce stravitené.

 

ŘEŘICHA

rericha

Účinky :

Je bohatá na železo, vitamín C a měď. Pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy. Výborně pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů. Stimuluje činnost jater, pankreasu a žlučníku. Žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení. Při vnějším použití vhodně působí na nečistou pleť a hnisavé vřídky.

Množství : Podle lidových léčitelů by však denní dávka řeřichy pro dospělou osobu neměla překročit jednu polévkovou lžíci.

 

Bylinky chrání zeleninu před škůdci:

Kam které vysadit?

 

 

Voňavá levandule prospívá jahodám, květáku, fazolím, hrášku a česneku.

Sousedství bazalky obzvláště přeje rajčatům, paprikám, okurkám, cuketám a dýním, zelí, kapustě, chřestu a brokolici.

Šalvěj bude svědčit například květáku, brokolici, mrkvi, zelí a kapustě, hrášku. Nerozumí si však s okurkami, bazalkou, routou či pelyňkem.

Máta prospívá salátu, rajčatům, hrášku, květáku, kapustě, zelí, brokolici, cuketám a dýním. Košťáloviny i ovocné stromy pomáhá chránit před mšicemi a molicemi. Jako koberec pod třešní odrazuje vrtuli třešňovou, pod jabloní obaleče.

Tymián prospěje rajčatům, salátu, květáku, brokolici, jahodám, ředkvičkám, zelí a kapustě.

Estragon svědčí rajčatům, okurkám, salátu, cuketám a dýním, kapustě a zelí.

Yzop je dobrým sousedem pro cukety a dýně, květák, brokolici, zelí a kapustu. Prospívá i révě vinné a růžím.

Koriandr můžeme kombinovat s mrkví, špenátem, kapustou, zelím, květákem a brokolicí.

Saturejka svědčí především cibuli a fazolím, které chrání před mšicemi.

Heřmánek prospívá okurkám, mrkvi, česneku, zelí, kapustě, květáku, brokolici.

Meduňka svědčí rajčatům, salátu, cuketám a dýním, zelí a kapustě.

Dobromysl podporuje a chrání hrášek, fazole, cibuli, česnek, květák, brokolici, rajčata, mrkev a špenát.

Kerblík prospívá salátu, ředkvičkám, česneku a petržele

Kopr podporuje okurky, kukuřici, květák, brokolici, mrkev, zelí, salát a cibuli.

Majoránku můžeme kombinovat s rajčaty, salátem, špenátem, kukuřicí, květákem, brokolicí, hráškem a fazolemi, cuketou a dýní, ředkvičkami. Ideální sousedkou je pro mrkev a cibuli.

Blízkost léčivého řebříčku může prospět cibuli, česneku, cuketám a dýním i révě vinné.

Kmín v těsném sousedství okurek, zelí a brambor vylepšuje jejich chuť.

Šanta kočičí může odpuzovat dřepčíky a patrně nevoní ani mravencům

 

Jak připravit účinné přírodní hnojivo z kopřiv?

Kvašený výluh neboli jícha z kopřiv je skvělé hnojivo a je zdarma. Kromě základních prvků obsahuje i minerály, stopové prvky a látky posilující obranyschopnost. Je pro rostliny učiněným elixírem.

Z kopřiv lze připravit organické, přírodní tekuté hnojivo, jehož účinek bude rychlejší, nežli u kompostu a hnoje a proto jej vhodně doplní. Kromě dusíku, fosforu a draslíku obsahují kvašené rostlinné výluhy i mnoho vzácného zinku či železa, stopových prvků, a dále látky podporující růst a příznivě ovlivňující obranyschopnost rostlin proti chorobám. Mladé kopřivy, které nyní bujně rostou, jsou plné síly a pro výrobu hnojiva nejvhodnější. V každém případě je třeba je  nechat zkvasit, nežli začnou tvořit semena, protože ta byste pak s hnojivem vlili na záhon.

  • Rostliny vložte do nekovové nádoby. Pokud je nasekáte, bude výluh hotový dříve.
  • Nádobu rostlinami naplňte ze tří čtvrtin a poté zalijte dešťovou vodou.
  • V následujících dvou až čtyř týdnech bude výluh kvasit, můžete jej občas promíchat. Poté, co přestane pěnit a získá tmavou barvu, je připravený k použití.
  • Rostliny se z velké části rozpustí a zbytek klesne ke dnu – bude se hodit opět jako mulč plný živin.

Kopřivový výluh prospívá zelenině i okrasným rostlinám – obsahuje spoustu dusíku a vhodný je především v období růstu. Zelenině, zvláště rajčatům a lilkům, prospívá  také výluh z kostivalu, který mimo jiné obsahuje dostatek draslíku, nebo z přesličky, který je bohatý i na posilující křemík. Na výluh můžete použít i jakýkoli další plevel – pouze nesmí obsahovat již zralá semena, která kvašení snadno přežijí.

Nádoba, ve které výluh kvasí, musí být otevřená – víko by bránilo přístupu potřebného kyslíku. Aby se v něm neutopila nezkušená ptáčata, z nichž nejčasnější již vyletují z hnízd, stačí na hladinu položit kousek polystyrenu nebo prkénko.

 

 
TOPlist